Litteratur & Böcker

Beställ våra böcker till lägst pris här (finns även i Internetbokhandeln): Litteratur & Böcker

fredag 27 mars 2009

Nu stenar vi Wanja!

Har du blivit bedragen och vem är det i så fall som bedrar dig? Vill du kasta sista stenen? Mot bakgrund av diskussioner om höga pensioner, bonusar m.m. i näringslivet har tidningen Metro gjort en granskning av de fackliga representanternas extrainkomster och försöker med denna framhäva att många av dem lierat sig med makteliten och blivit vår tids nya brukspatroner. Man lyckas därmed med konstycket att ordna "en storm i ett vattenglas". De 34 granskade ord­förandena har totalt 119 platser i olika styrelser och varje år ska de sammanlagt ha lyft c a 2,8 miljoner kronor i ersättning. Utslaget på alla 34 så innebär detta att de fackliga representanterna får en tilläggsinkomst per månad om endast 6 862:-. LO:s kritiserade ordförande Wanja Lundby-Wedin toppar extrainkomstligan med sina 33 217:-/månad. Samtidigt visar undersökningen att många jobbat helt gratis. Hälft­en av styrelseplatserna som de fackliga topprepresentanterna innehar är helt oarvoderade.

Här är facktopparna som tjänar mest vid sidan av:

1. Wanja Lundby-Wedin, 55, LO.
Inkomst från styrelse: 33 417 kr/månad
Facklig månadslön: 59 766 kr
Antal styrelseuppdrag: 24

2. Sture Nordh, 55, TCO.
Inkomst från styrelse: 21 667 kr/månad
Facklig månadslön: 93 000 kr
Antal styrelseuppdrag: 8

3. Hans Tilly, 59, Byggnads.
Inkomst från styrelse: 20 380kr/månad
Facklig månadslön: 52 160 kr
Antal styrelseuppdrag: 6

4. Ylva Thörn, 54, Kommunal.
Inkomst från styrelse: 16 250 kr/månad
Facklig månadslön: 62 765 kr
Antal styrelseuppdrag: 9

5. Anna Ekström, 49, Sacoordförande.
Inkomst från styrelse: 14 875 kr/månad
Facklig månadslön: 101 166 kr
Antal styrelseuppdrag: 16

6. Cecilia Fahlberg, 49, Unionen.
Inkomst från styrelse: 12 750 kr/månad
Facklig månadslön: 91 200kr
Antal styrelseuppdrag: 5

7. Eva Nilsson-Bågenholm, 49, Läkarförbundet.
Inkomst från styrelse: 12 416 kr/månad
Facklig månadslön: 62 600 kr
Antal styrelseuppdrag: 4

8. Jan Rudén, 57, Seko.
Inkomst från styrelse: 10 833 kr/månad
Facklig månadslön: 55 100 kr
Antal styrelseuppdrag: 5

9. Eva Nordmark, 38, SKTF.
Inkomst från styrelse: 10 758 kr/månad
Facklig månadslön: 79 300 kr
Antal styrelseuppdrag: 6

10. Eva-Lis Sirén, 54, Lärarförbundet.
Inkomst från styrelse: 9 967 kr/månad
Facklig månadslön: 73 800 kr
Antal styrelseuppdrag: 7

Hela denna "utredning" liksom drevet att förmå Wanja Lundby-Wedin till avgång och dess olika presentationsformer är naturligtvis ett försök att flytta fokus från förefintligheten av allvarliga problem med grava personlighetsstörningar i form av en girighet som blivit till œcopati och uppenbara bedrägeriförsök hos ekonomiska marknadsaktörer. I den ekonomiskt politiska och journalistiska diskursen försöker man idag för fullt misskreditera ärliga människor med ett sant rättvisepatos genom att politisera girigheten, samt undergräva trovärdigheten för en en genuin hederlighet hos en hel fackförenings- och arbetarrörelse på samma hårresande grunder. Det här uttrycker tyvärr också en journalistisk feghet i ledbandet av starka mörka och mycket farliga krafter som olika redaktörer måste lära sig ta ansvar för och motverka. En journalistik som i sig eljest riskerar bli svart missvisande och inte minst lika œcopatisk som den œcopati man vill fokusera och beivra. Ekopati eller œcopati är ett partiöverskridande samhällsproblem som bör bemötas och drivas helt annorlunda. Wanja Lundby-Wedin har försökt gå i bräschen för det här och bör hedras i st f stenas.


K A T Eliazon
Leg.psykolog/socionom

2 kommentarer:

Nils Dacke sa...

Du har helt missfårstått problemet. Inom politiken så finns inget personligt ansvar utan där kan man svassa runt och prata strunt. Om man driver ett företag eller sitter i dess styrelse följer strikt ansvar och där har Wanja brustit grovt. Nu försöker hon likt den politiker hon är, att slingra sig ur men det går inte. Självklart ska vi inte stena henne fysiskt men hon har gjort sig omöjlig som talesperson mot girighet då hon själv är en del av etablissemanget.

Nicklas sa...

Bra skrivet.. du får plats i min blogg roll.

hmmm tänker du ,. vad betyder det för mig. Jo.. google räknar inkommande länkar till din sajt som sen har stor betydelse för hur du syns på Google. Det är en sak.. det andra är att jag gillar det du skriver.

Du pratar inte så mycket strunt. Du ger merfakta och det ser jag som mycket viktigt.

Ny bok i psykologi - Eliazon

Publicerar i tryckt limbunden bokform 35-års erfarenheter och sentenser inom ämnesområdet psykologi. Boken (637 sidor i vackert mattlaminerat omslag) kan köpas alt. beställas hos din bokhandlare genom distribution via Publit.se och Bokrondellen. Du kan även beställa ditt exemplar via följande widget:

Köp boken PERSPECTIVAE - Världens bästa pappa hos:
Bokextra       Skolshoppen       Capris       Tanum       Bokliv       Lycknis       Antikvariat.net       BTJ       Ord&Bok        Booky       Bokia       Adlibris        Bokus
Jämför priser       Har du läst boken? Skriv en recension
Låna boken: Stockholms stadsbibliotek       Lunds universitets bibliotek      Innehållsförteckning     Läs recension av boken

Eliazon Beauté World Magazine